ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ

 

Το σκλαβί που μας σκλάβωσε!

Όταν φτάσαμε η αίθουσα ήταν κατάμεστη! Είχα καιρό να πάω στο θέατρο ΠΟΡΤΑ και ομολογώ εντυπωσιάστηκα. Είναι ένα πολύ καλοδιατηρημένο θέατρο με άνετο φουαγιέ, ιδίως για παιδιά. Η σκηνή δεν είναι υπερυψωμένη, αντιθέτως πατάει στο έδαφος και οι 3 σειρές θέσεις βλέπουν τη σκηνή μετωπικά και προς τα πάνω. Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα.

Προς έκπληξή μου η αίθουσα ήταν πλημμυρισμένη από παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Τώρα που έχω δει την παράσταση θα έλεγα ότι παρακολουθείται ανετότατα από λίγο μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρονών, άντε 13. Πιο μικρά φανταζόμουν θα ήταν δύσκολο να καθίσουν τόση ώρα και τόσο ήσυχα.

Σας πληροφορώ ότι τα 250 τουλάχιστον παιδιά που ήταν εκεί παρακολούθησαν ακούνητα την παράσταση διαρκείας 105 λεπτών (με διάλειμμα βεβαίως βεβαίως) χωρίς να χάσουν δευτερόλεπτο από την πλοκή, χωρίς να κουνιούνται καθόλου και χωρίς κανένα να τρέχει στους πλαϊνούς διαδρόμους. Αυτό τα λέει νομίζω όλα για την παράσταση – θαύμα!

Υπάρχει όμως λόγος γι’ αυτό!

Η παράσταση ήταν πολύ καλοδουλεμένη, γρήγορη με συνεχείς εναλλαγές, δυνατή μουσική, πολλή κίνηση και ένα απίστευτα εφευρετικό τρικ που λειτούργησε υπέροχα πάνω στη σκηνή. Οι 8 πρωταγωνιστές, όλοι νέοι στην ηλικία, κρατούσαν από ένα κομμάτι ύφασμα double face- φαντάσου 5Χ5 – σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και με αυτό έκαναν διαφορά πράγματα. Για παράδειγμα, όταν ήθελαν να κοιμηθούν το χρησιμοποιούσαν για κουβέρτα. Όταν ήθελαν να χορέψουν το έκαναν φόρεμα. Ή άλογο πάνω στο οποίο κάλπαζαν για να πάνε μακρυά. Αυτό σε συνδυασμό με ένα ανισόπεδο σκηνικό δημιουργούσε πολλαπλά επίπεδα και μια συνεχή δράση και κίνηση πάνω στη σκηνή που κρατούσε τα παιδιά σε εγρήγορση χωρίς να τα κουράζει.

 

 

Η υπόθεση βεβαίως βεβαίως παραμυθένια. Ένας βασιλιάς με 2 γιούς, τον νόμιμο διάδοχο και το σκλαβί. Δύο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα, ώσπου γνωρίζουν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς ωστόσο ποτέ να συγκρουστούν. Γιατί κατά βάθος, αγαπιούνται. Η σχέση πατέρα γιου, η σχέση ανάμεσα σε 2 αδέλφια, ο έρωτας, η φιλία, η έχθρα όλα προσαρμοσμένα στα μέτρα των μικρών μας φίλων. Η παράσταση της ΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου, ανεβαίνει για δεύτερη χρόνια στο Θεατρο ΠΟΡΤΑ και όχι άδικα. Κέρδισαν το στοίχημα τη χρόνια που πέρασε και για εμένα σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας. Τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν, νομίζω είναι μια δυνατή πρόταση για τους μικρούς μας φίλους.

 

 

Γιατί πώς θα έχουμε ευτυχισμένα παιδιά, αν δεν θρέψουμε πρώτα το μυαλό τους?

 

Happiness Happens όταν αφήνουμε την τέχνη να γεμίσει το «μέσα» μας!