ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ

Όσο πιο πολλά μπορείτε! Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Εκεί που δεν το περιμένουν. Συχνά. Πολύ συχνά. Δείτε τα μάτια τους να λάμπουν, να σπινθηροβολούν.

Δείτε την έκπληξη να αποτυπώνεται στα αθώα, υπέροχα μάτια τους. Αυτά τα μάτια που το μόνο που θέλετε είναι να τα βλέπετε να χαμογελούν. Ακούστε τα ατελείωτα χαχανητά. Νιώστε τα κύτταρα του εγκεφάλου τους να αφομοιώνουν τη συγκινησιακή μνήμη. Να αποθηκεύουν τη στιγμή. Να δημιουργούν χαρούμενες αναμνήσεις και υπέροχα παιδικά χρόνια. Τι ακριβώς εννοείς καραγκιοζιλίκια αννα?

Ευφάνταστα, δημιουργικά, ανεξάντλητα καραγκιοζιλίκια…

Φωνάξτε μαζί τους, ούρλιαξτε ξαφνικά, κυλιστείτε στα χαλιά, αγκαλιάστε τους ασφυκτικά χωρίς λόγο εκεί που δεν το περιμένουν, χορέψτε μαζί τους μέχρι τελικής πτώσης, τραγουδήσετε εκκωφαντικά και πλήρως παράφωνα, γαργαλίστε τους, απαγγείλετε ένα ποίημα με το δικό σας μοναδικό τρόπο, αυτοσχεδιάστε, κρυφτείτε και αφήστε τους να σας ψάξουν, παίξτε παντομίμα, παίξτε καραγκιόζη, παίξτε τουρτοπόλεμο, μουτζουρώστε μπλούζες, ζωγραφίστε τοίχους, διοργανώστε βραδιές karaoke, χορέψτε μπροστά στην τηλεόραση όταν παίζουν PlayStation, ζητήστε τους να κάνουν κοπάνα και απολαύστε τη μέρα μαζί τους, κάντε γκριμάτσες έντονες και φωνές διαπεραστικές, σκίστε τα ρούχα σας ή τα δικά τους, συρθείτε στο πάτωμα και τρομάξτε τους!

Κάντε και χειρότερα…
Μη φοβηθείτε… κάντε και χειρότερα! Προετοιμάστε μια παράσταση και παίξτε τη μπροστά τους, φορέστε ρούχα αλλόκοτα όταν πρόκειται να βγείτε έξω σα να μην συμβαίνει τίποτα, βάλτε την κάλτσα στο κεφάλι και κρατήστε τα παπούτσια στα χέρια μέσα στο πλήθος, φορέστε αστεία γυαλιά, κάντε υπερβολικές γκριμάτσες μπροστά σε κόσμο, κατεβάστε το παράθυρο του αυτοκινήτου και ξαφνιάστε τους περαστικούς, βγάλτε κραυγές χωρίς λόγο, μιμηθείτε ένα αστείο ζώο, μπουγελώστε τους ξαφνικά & απροειδοποίητα!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό από τα δευτερόλεπτα που θα ακολουθήσουν …
Το ξαφνιασμένο βλέμμα τους, η έκπληξη στα τεράστια, υπέροχα, αθώα μάτια τους που αδυνατούν να κατανοήσουν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Σας κοιτάζουν προσπαθώντας να καταλάβουν. Και όταν το μήνυμα φτάσει επιτέλους στον εγκέφαλο, τότε αρχίζουν τα γέλια, τα βροντερά χαχανητά, τα ξεκαρδίσματα. Και τότε είναι που η καρδιά σου λιώνει. Γιατί το μόνο που θες είναι να βλέπεις αυτά τα μάτια να χαμογελούν! Τότε συνειδητοποιείς τη μαγική δύναμη που έχουν τα καραγκιοζιλίκια!

Αυτά θα θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια!
Αυτά θέλετε κι εσείς να θυμούνται από εσάς και από τις οικογενειακές σας στιγμές.

Μη νομίζετε ότι τα παιδιά αποτυπώνουν τα πάντα, ότι θυμούνται τα πάντα. Μεγαλώνοντας έρχεται η μνήμη. Ωριμάζοντας έρχεται η συνειδητοποίηση. «Αυτός είναι ο παππούς μου, δηλαδή ο μπαμπάς του δικού μου μπαμπά, αυτή είναι η γιαγιά μου…» και ούτως καθεξής για θείους, θείες, νονούς και λοιπούς κοντινούς συγγενείς. Όπως και για τα μέρη ή τις αποστάσεις, τις περιοχές όλα σιγά σιγά αποτυπώνονται και ξεκαθαρίζουν στο κεφάλι τους. Το σπίτι στο Παγκράτι, το σπίτι στο χωριό, ο δρόμος της γιαγιάς, το περίπτερο στη γωνία κ.λπ.

Δώστε τους υλικό ευτυχισμένων χρόνων…

Δώστε τους υλικό λοιπόν, υλικό ευτυχισμένων χρόνων. Δεν θυμούνται πολλά. Θυμούνται όμως τη γενική αίσθηση και την παίρνουν μαζί τους για πάντα. Αν υπήρχαν γέλια στο σπίτι, αν υπήρχαν χαρές, αν υπήρχαν στιγμές έκπληξης και καραγκιοζιλίκια, αυτά τους μείνουν. Αυτά φτιάχνουν τις ιστορίες που θα διηγούνται και οι ίδιοι στα δικά τους παιδιά, έχοντας εκτιμήσει την αξία και την πολυτιμότητά τους στην παιδική ψυχολογία. Ιστορίες που θα διηγούνται στα παιδιά και τα εγγόνια τους για τη μαμά που έκανε την Ιοκάστη ξαφνικά ή την αστεία φραγκόκοτα και τον μπαμπά Αρκούδο ή Ροβινσώνα Κρούσο ή Ιούλιο Καίσαρα με αυτοσχέδια μπέρτα!

Ποιος είπε ότι τα καραγκιοζιλίκια
δεν είναι μια θαυμάσια ευκαιρία
να δείξεις στο παιδί σου
πόσο ανυπέρβλητα το αγαπάς?