ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

 

Ο αισιόδοξος κερδίζει!

Όχι όχι δεν το λέω εγώ (δηλαδή εγώ το λέω αλλά ποιος με ακούει εμένα) αλλά μια νέα έρευνα που έρχεται όχι μόνο να βροντοφωνάξει, αλλά και να αποδείξει με τη βούλα ότι η αισιοδοξία μας κάνει καλό. Και το πάει και ένα βήμα παρακάτω. Συνδέει την αισιοδοξία με τη μακροζωία. Με λίγα λόγια και σε απλά ελληνικά, ο αισιόδοξος άνθρωπος, αυτός που τα βλέπει από τη θετική πλευρά και στην περίπτωση μας από τη φανταστικοσουπερουάουα πλευρά της ζωής έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει καλύτερα και περισσότερο έως τα 85 και άνω παρακαλώ, σύμφωνα με την έρευνα!

Τα βλέπετε? Τι σας λέω εγώ και μαλλιάζει η γλώσσα μου? Αλλά εκεί εσείς. Βουρ στη μαυρίλα και την κατάθλιψη. Τώρα μεταξύ μας δεν χρειαζόταν να μας το πει κάποιος επιστήμονας αυτό, αλλά έτσι για να σας πείσω επιστράτευσα κοτζάμ επιστημονική έρευνα από το «Proceedings of the National Academy of Sciences» της Αμερικής για να σας πείσω. Μπας και απαρνηθείτε για λίγο την κατήφεια και την κατάθλιψη! Ή και για πολύ.

 

Βρε χαμογελάτε περισσότερο. Και αύριο εκεί θα είναι η εφορία. Δεν κουνιέται δεν πάει πουθενά.

 

Ερωτευτείτε παράφορα. Κι ας πληγωθείτε. Αξίζει κάθε φορά. Εμπειρίες μαζεύεις. Όπλα στη φαρέτρα της ζωής! Κάντε έρωτα ξανά και ξανά. Με τα παιδιά στο δίπλα ο δωμάτιο. Στα πουρνάρια βουκολικό, μέσα στο αμάξι σαν δεκαπεντάχρονα. Εκεί δίπλα θα είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Vodafone. Δεν φεύγουν. Δεν εξοφλούνται από μόνα τους αυτά πιστέψτε με! Βγείτε, χορέψτε, ξεφαντώστε το Σάββατοκύριακο μέχρι πρωίας, σαν να μην υπάρχει αύριο. Να σας κοιτάζουν όλοι περίεργα που έχετε κατακτήσει την πίστα με τις χορευτικές φιγούρες αλά Κώστα Βουτσά! Τη Δευτέρα εκεί θα είναι ο προβληματικός συνάδελφος που σας ζορίζει και το απαράδεκτο αφεντικό. Φάτε την τούρτα ολόκληρη. Και το πιάτο μαζί! Νααααααα τα γυμναστήρια της γειτονιάς. Κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτά. Αγκαλιαστείτε, ξεκαρδιστείτε, εκτονωθείτε, εκδράμετε! Όταν τίποτα δεν συμβαίνει, όταν τίποτα δεν μας ευχαριστεί, τότε ταξιδεύουμε! Τολμάμε! Κάνουμε!

 

 

Τώρα αν θέλετε να ξέρετε τι έκαναν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Bοστώνης θα σας πω. Πήραν ένα δείγμα 70.000 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη παρακαλώ και το χώρισαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο αισιοδοξίας τους. Παρακολούθησαν τις ομάδες αυτές από το 2004 έως το 2014. Πήραν και ένα δείγμα αντρών με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη (τζόβενα δηλαδή), το χώρισαν σε πέντε ομάδες και το παρακολούθησαν από 1986 έως 2016 παρακαλώ!

Τι βρήκαν ? Η διάρκεια ζωής της ομάδας με τις πιο αισιόδοξες γυναίκες, ήταν κατά 15% μεγαλύτερη και για τους άντρες 11% μεγαλύτερη. Τους φάγαμε λάχανο, όπως γίνεται πάντα! Τα πιο αισιόδοξα άτομα, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες υιοθέτησαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε σχέση με τη σωματική άσκηση, τη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις εξόδους και έτσι κατάφεραν να αυξήσουν το προσδόκιμο όριο ζωής τους!

 

 

Τάδε εφη η Lewina Lee επικεφαλής συντάκτης της έρευνας:

«Οι λόγοι για τους οποίους η αισιοδοξία σχετίζεται με τη μακροζωία είναι ακόμη άγνωστοι. Οι πιο υγιεινές συνήθειες, τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και οι περισσότεροι κοινωνικοί δεσμοί εξηγούν εν μέρει αυτή τη σχέση», και συνεχίζει, προσθέτοντας την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που συνδέουν την αισιοδοξία με τη μακροβιότητα, όπως για παράδειγμα η καλύτερη διαχείριση του άγχους».

Τι περιμένετε λοιπόν? Ακόμα να πειστείτε?

Ελάτε στη φανταστικοσουπερουάουα πλευρά της ζωής, δείτε ουράνια τόξα, ντισκομπάλες. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν πραγματικά. Μπορείτε να τα φανταστείτε κιόλας. Ή μπορείτε να τα δείτε για μια στιγμή και μετά ας χαθούν. Θα έχετε όμως εισπράξει μια στιγμή χαράς και ευτυχίας. Μια στιγμή ελπίδας και ένα χαμόγελο. Κι αυτό αξίζει, πιστέψτε με!

 

Happiness Happens όταν πιστεύω ότι με αισιοδοξία ζω καλύτερα!

 

 

Πηγή: PNAS